Analizele sistematice si meta-analizele in procesul de cercetare

Piramida de dovezi

Analizele sistematice si meta-analizele sunt situate in varful a ceea ce cunoastem sub denumirea de “Piramida Dovezilor”. Pe masura ce avansam catre varful piramidei, cantitatea de literatura disponibila pe un subiect anume scade, dar relevanta si calitatea acestor texte creste.

Analizele sistematice si meta-analizele sunt considerate a fi cele mai calitative dovezi cu privire la un subiect de cercetare, deoarece conceptul studiului reduce inclinatiile sau partinirea si da nastere unor descoperiri mai solide si mai fiabile.

Cu toate acestea, se poate intampla sa nu poti gasi (sau chiar sa nu ai nevoie sa gasesti) cel mai ridicat nivel de dovezi care sa raspunda intrebarii tale de cercetare. In absenta celor mai bune dovezi, vei avea nevoie sa iei in calcul deplasarea catre nivelurile inferioare ale piramidei.

Analizele sistematice

O analiza sistematica este o sinteza de nivel inalt al cercetarilor primare referitoare la un subiect anume de cercetare, care identifica in mod sistematic, selecteaza, evalueaza si sintetizeaza toate dovezile cercetarilor de cea mai inalta calitate, relevante pentru respectivul subiect, astfel incat sa ii poata raspunde. Cu alte cuvinte, ofera un sumar exhaustiv al literaturii de specialitate legata de un subiect anume de cercetare sau de o intrebare.

O analiza sistematica este realizata adesea de un grup de experti dupa analizarea tuturor informatiilor, atat din surse publicate, cat si din surse nepublicate.
Caracterul cuprinzator al unei analize sistematice o distinge de analizele din literatura traditionala care analizeaza in general un numar mult mai mic de dovezi ale cercetarilor si le prezinta din perspectiva unui singur autor.

Analizele sistematice isi au originea in domeniul biomedical si formeaza in acest moment baza decizionala in tratamentul bazat pe dovezi (evidence-based treatment – EBT) si in practica comportamentala bazata pe dovezi (EBBP).

Meta-analizele

Analizele sistematice utilizeaza adesea tehnici statistice pentru a combina date din studiile individuale de cercetare analizate si folosesc datele culese pentru a ajunge la noi concluzii statistice. Aceasta se numeste “meta-analiza” si reprezinta o subcategorie specializata a analizelor sistematice.

Nu toate analizele sistematice includ meta-analize, insa toate meta-analizele se regasesc in analizele sistematice. Mai simplu spus, analizele sistematice se refera la intregul proces de selectare, evaluare si sintetizare a tuturor dovezilor disponibile, in timp ce termenul “meta-analiza” se refera la abordarea statistica pentru combinarea datelor derivate dintr-o analiza sistematica.

Concluziile produse de meta-analiza sunt mai puternice – statistic vorbind – decat analiza oricarui studiu singular, datorita numarului mai mare de subiecti, unei diversitati mai mari in randul subiectilor, sau efectelor si rezultatelor acumulate.

Meta-analizele au devenit comune in stiintele sociale si biomedicale. Cu toate acestea, exista voci care pun la indoiala validitatea meta-analizelor, sustinand ca imbinarea datelor din studii disparate produc rezultate inselatoare si nefiabile.

Gasirea de analize sistematice si de meta-analize

Pentru ca analizele sistematice si meta-analizele sunt mult mai putine decat majoritatea celorlalte tipuri de cercetare, vei avea nevoie adesea sa iti largesti termenii de cautare atat in cautarile pe Internet, cat si in bazele de date ale bibliotecilor.

De asemenea, retine ca termenul “analiza sistematica” are ca punct de pornire domeniul medical, astfel ca te poti astepta ca majoritatea articolelor pe care le gasesti sa fie legate de medicina si de diverse boli.
Localizarea analizelor sistematice si a meta-analizelor pe subiectul de interes este extrem de benefica nu numai pentru ca ele ofera dovezi de cea mai inalta calitate, ci si pentru ca vor include referinte ample catre studiile primare relevante pentru subiectul de cercetare.

Surse: https://ncu.libguides.com/researchprocess/systematicreviews

By andrei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.