Review-urile false. Cum le descoperi si cum te feresti de ele?

Ca intotdeauna in online, review-urile clientilor sunt de un real ajutor si din ce in ce mai putini consumatori se aventureaza sa cumpere fara sa citeasca review-urile celor care au utilizat serviciul sau produsul respectiv. Ce ne facem, insa, cu review-urile false? Cum ne dam seama ca sunt false? Si cum ne ferim de ele?

Review-urile false nu sunt intotdeauna usor de depistat si pot parea a fi scrise de clienti autentici, dar adesea in spatele acestor review-uri e mai mult decat pare.
In unele cazuri, vanzatorii dau gratuit produsul lor unor revieweri de cinci stele, sau le ramburseaza pretul produsului dupa ce acestia scriu review-ul. In alte cazuri, review-urile false ar putea fi fabricate in intregime de persoane care nici macar nu au vazut sau folosit vreodata produsul sau serviciul.

Daca arata prea bine sa fie adevarat, poate chiar nu e!

Un grad sanatos de scepticism este un instrument foarte util pentru a te proteja impotriva review-urilor false. Astfel, daca un produs are un numar neobisnuit de mare de recenzii pozitive fata de alte produse din aceeasi categorie, este perfect rezonabil sa fii prudent.

Atentie la brandurile necunoscute

Daca nu recunosti brandul, verifica online pentru a vedea daca site-ul firmei arata real si daca are date de contact clare, astfel incat sa poti lua legatura daca ceva nu merge bine. Nu ar strica sa incerci chiar sa suni, sau sa trimiti un email catre vanzator, cu o intrebare, pentru a vedea cat de repede ti se raspunde.

Analizeaza comentariile

Gandeste-te la urmatoarele intrebari: Produsul are un procent extrem de mare de review-uri de cinci stele? Review-ul contine multe imagini? Review-ul include informatii despre experienta cu produsul?

Atentie la limbajul suspect

Daca suna asemanator cu un anunt de teleshopping, atunci probabil ca este un review fals. In plus, fii atent la review-urile scrise cu majuscule, la cele cu formatare ciudata sau la cele care pur si simplu nu au deloc punctuatie.

Review-urile sunt despre produs in sine?

Nu strica sa verifici daca exista review-uri pentru produse complet diferite listate sub produsul pe care il urmaresti.

Verifica review-urile cele mai slabe

Review-urile negative pot fi extrem de revelatoare. Daca observi critici constante cu privire la o anumita calitate, atunci acesta poate fi un semnal de alarma. Cauta orice dovada ca review-urile au avut parte de un stimulent (de exemplu, un card cadou sau o rambursare totala sau partiala).

Atentie la prejudecati

Daca o persoana nu a citit cartea, nu a folosit produsul sau nu a vizitat locatia, atunci de ce lasa un review?

Verifica ce au mai cumparat cei care au lasat review-uri

Poti verifica aproape intotdeauna pentru a vedea ce alte review-uri a mai lasat o persoana cu privire la alte produse sau servicii, cu un simplu click pe contul sau. In acest fel ar trebui sa iti dai seama daca review-ul sau este real.
Daca a cumparat multe articole foarte similare sau o multime de articole fara niciun fel de legatura intre ele si toate review-urile sunt covarsitor de pozitive, e posibil ca acea persoana sa fi primit produsele gratuit in schimbul lasarii unor review-uri bune.

Foloseste un instrument online

Daca ai folosit toate metodele de mai sus si tot nu esti sigur de autenticitatea si validitatea review-ului, exista doua instrumente online pe care le poti utiliza pentru a reusi sa verifici daca exista review-uri false.
Fakespot si ReviewMeta iti permit sa copiezi si sa inserezi adresa URL a unui produs pe site. Apoi vei putea analiza review-urile, pentru a depista eventuale indicii de fals.

Sursa: https://www.lbc.co.uk/news/spot-fake-review-online-safety-scams/

By andrei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.