Review-ul de articol – ghid complet de redactare

Formatul de review pentru un articol este o modalitate academica de a analiza si de a evalua munca altor experti din domeniu. Cercetatorii sau studentii il folosesc in principiu in afara sistemului de invatamant. Dar se face de obicei pentru claritate, originalitate si pentru a evidentia cat de mult inseamna contributiile expertului la disciplina respectiva.
Citeste mai departe pentru a avea o idee cat mai clara despre cum poti scrie un review perfect pentru un articol in cel mai scurt timp.

Ce este un review pentru un articol?

Un review al unui articol este un text scris, ce rezuma si evalueaza articolul unei alte persoane. Pentru a face un review trebuie sa intelegi tema centrala a articolului, argumentele pe care se sustine si implicatiile pe care respectivul articol le are pentru cercetarile ulterioare.
Un review are anumite recomandari de scriere si un format specific. Poate fi vorba despre un review critic sau despre un review al literaturii.
O analiza critica se ocupa de un anumit tip de text in detaliu, in timp ce o analiza a literaturii este un tip mai amplu de document.

Un review de articol este important din urmatoarele motive:

  • Te ajuta sa clarifici intrebari.
  • Iti permite sa vezi gandurile altor persoane si perspectivele cu privire la probleme actuale.
  • Te ajuta sa corectezi structuri de limbaj si propozii care nu au sens.
  • Dupa ce citesc diferite review-uri, autorii pot renunta la prejudecatile personale.
  • Iti imbunateste si mai mult gramatica si iti face skill-urile de scriere mai bune si mai clare.
  • Te ajuta sa oferi sugestii sau sa formulezi o critica la adresa articolului pentru cercetarile viitoare.

Iata mai jos cele trei tipuri principale de review-uri de articol.

1. Review-uri pentru articole de jurnal

Un review al unui articol de jurnal este practic o critica pe marginea unei lucrari academice. In cadrul acesteia autorul isi prezinta gandurile atat asupra punctelor forte, cat si asupra punctelor slabe, pentru a demonstra cum cadreaza cu alte lucrari si ce anume face aceasta lucrare sa iasa in evidenta.

2. Review-uri pentru cercetari

Un review pentru un articol cercetare difera de prima varianta, prin faptul ca evalueaza metodele de cercetare utilizate in studiu si le compara cu alte studii de cercetare.

3. Review-uri pentru articole de stiinta

Review-urile articolelor stiintifice implica publicatii din domeniul stiintei. Acest tip de cercetare ofera informatii detaliate de background, astfel incat sa le poti intelege cat mai bine.

Formatul unui review de articol

Formatul textului tau trebuie sa urmeze stilul de citare cerut de profesorul care a solicitat review-ul. Daca nu esti sigur, il poti ruga sa clarifice cateva aspecte legate de formatul dorit.

  • Ce format este potrivit pentru a cita articolele? (MLA, APA, ASA, Chicago etc.)
  • Ce lungime ar trebui sa aiba review-ul?
  • Trebuie sa includa un rezumat, o critica sau o opinie personala?
  • E nevoie de informatii de background?
  • Este necesara mentionarea unei idei centrale in articol?

Dupa ce afli raspunsurile la aceste intrebari, vei putea incepe sa scrii review-ul pentru articol. Ai mai jos cele mai frecvent utilizate doua stiluri de citare – APA si MLA.

1. Formatul APA

Un articol poate aparea in reviste academice, ziare si pe site-uri web. Trebuie sa mentionezi bibliografia pentru sursele pe care le utilizezi atunci cand scrii un review de articol in format APA:
Web. Autor. Data publicarii. Titlu.
Jurnal. Autor. Anul Publicarii. Titlul. Titlul Periodicului, Volumul.
Ziar. Autor. Data publicarii. Tilul. Titlul revistei.

2. Formatul MLA

Iata cum poti cita sursele in formatul MLA.

Web. Numele auutorului. Titlul. Titlul website-ului. Publisherul Website-ului. Data publicarii. Data accesarii.
Ziar. Numele autorului. Titlul. Titlul ziarului (plus oras). Data publicarii.
Jurnal. Autorul. Titlul. Seria de Jurnal. Data publicarii. Numele bazei de date. Data accesarii.

In general studentii considera dificila scrierea unui review de articol pentru prima data. De aceea, cel mai bine este sa incepi cu cativa pasi pregatitori.
Mai jos ai un ghid complet pas cu pas pentru a scrie un review eficient de articol in cel mai scurt timp.

1. Procesul pre-redactare

In primul rand, trebuie sa stii care este tipul de review pe care il vei scrie, pentru ca aceasta informatie te va ajuta sa citesti un articol. Iata cateva dintre etapele principale ale acestui proces pentru a avea un start bun.

  • Fa un rezumat al articolului enumerand toate punctele principale, ideile, observatiile de perspectiva si informatiile generale prezentate in articol.
  • Identifica afirmatiile puternice facute de autor.
  • Identifica eventualele contradictii si goluri din articol si evalueaza daca autorul a folosit suficiente argumente si constatari pentru a sustine ideile.
  • Stabileste daca au ramas intrebari fara raspuns.
  • Citeste articolul in intregime.
  • Evalueaza titlul, rezumatul, introducerea, titlurile, subtitlurile, propozitiile de inceput si incheierea articolului.
  • Dupa acest proces, poti incepe sa iti scrii review-ul.

2. Titlul

In primul rand va trebui sa scrii un titlu care sa reflecte obiectivul principal al activitatii tale de cercetare. Poate fi interogativ, descriptiv sau declarativ.

3. Citarea articolului

In continuare, citeaza articolul pentru care ai facut review-ul, tinand cont de stilul de citare specificat de profesor. De exemplu, daca utilizezi stilul MLA, citarea va arata astfel:

Numele si prenumele autorului. Titlul articolului (cu ghilimele). Titlul si numarul revistei (data publicarii): pagina(pagini). Print.

4. Identificarea articolului

Dupa citarea in mod adecvat a articolului, adauga idetificarea articolului pentru care faci review-ul. Toate informatiile de mai jos trebuie incluse in primul paragraf.

  • Titlul articolului
  • Autorul
  • Titlul jurnalului
  • Anul publicarii

Vei scrie de exemplu: Raportul “Saracia creste rata de abandon scolar” a fost scris de…. in anul 2010.

5. Introducerea

Inainte de a incepe sa scrii, este foarte important sa iti organizezi gandurile. Poti utiliza un template pentru un review de articol sau o schita inainte de a incepe. Insa pentru a scrie un review va trebui sa incepi intotdeauna cu o introducere. Iata ce ar trebui sa contina aceasta:

  • Teza review-ului
  • Rezumatul punctelor cheie ale articolului
  • Aspecte pozitive si informatii prezentate in studiul de cercetare
  • Critica lucrarii, inclusiv contradictii, lacune si intrebari fara raspuns

6. Sumarul articolului

Fa un rezumat al articolului si discuta despre argumentele centrale prezentate de autor. De asemenea, fa o lista de fapte si constatari relevante si include concluzia autorului.

7. Critica

Precizeaza care este contributia autorului si prezinta punctele forte si punctele slabe gasite in articol. De asemenea, fa o lista a lacunelor de cercetare si vezi daca faptele si teoriile sustin argumentele.

8. Concluzia

In aceasta sectiune va trebui sa faci un sumar al punctelor critice, al constatarilor, precum si critica ta asupra articolului. In cadrul acesteia ar trebui sa faci o constatare cu privire la acuratetea si validitatea review-ului, prezentand sugestii pentru lucrarile de cercetare viitoare.

9. Revizuirea si corectura

Ultimul pas inainte de a trimite review-ul de articol este revizuirea si corectarea. Este o parte esentiala a procesului de scriere, asa ca ai grija intotdeauna sa o faci corect. Citeste review-ul cu voce tare pentru a identifica orice greseala de ortografie, gramatica, punctuatie si structura.

Schita review-ului de articol

Dupa ce citesti articolul, organizeaza-ti ideile intr-o schita. Noteaza fapte sau contributii importante in domeniu. De asemenea, identifica punctele slabe si punctele forte ale lucrarii si incepi sa le abordezi in consecinta.
Daca profesorul nu doreste sa ai o sectiune rezumat, atunci nu o scrie. La fel ca si alte lucrari, un review de articol trebuie sa contina o introducere, un cuprins si o concluzie. Asadar, structureaza-ti schita in functie de aceste sectiuni si subtitluri din cuprins.
Daca nu te descurci cu abordarea temei primite, poti incerca sa cauti un exemplu de schita. O schita de review trebuie sa contina urmatoarele parti:

  • Pagina pre-titlu: aici vei mentiona tipul articolului pentru care vei face review-ul, titlul publicatiei, autorii care au contribuit la aceasta si apartenentele autorului (pozitie, departament, institut, oras, tara).
  • Detalii optionale ale autorului/autorilor: nume, adresa, numar de telefon, e-mail si numar de fax.
  • Antetul: titlul lucrarii tale – mai putin de 40 de caractere.
  • Pagina rezumat: aceasta este o sectiune optionala, in functie de cerintele profesorului. Rezumatul trebuie sa aiba maxim 800 de cuvinte, sa aiba un limbaj clar si la obiect si sa nu ofere referinte in aceasta sectiune. Precizeaza in schimb informatiile de background legate de motivul lucrarii si fa un sumar al rezultatelor.

Pagina de titlu: titlu complet, rezumat de 250 de cuvinte urmat de o sectiune „Cuvinte cheie” si 4-6 cuvinte cheie.
Introducere
Cuprins: include titluri si subtitluri
Lucrari citate/Referinte
Tabele si Cifre (daca sunt solicitate de profesor).

Subiecte pentru review-uri de articol

Ai mai jos cateva exemple de subiecte pentru review-urile de articol.

  • Diferentele de comunicare intre barbati si femei.
  • Importanta sportului pentru elevi.
  • Efecte negative ale drogurilor si substantelor ilegale asupra sanatatii.
  • Consumul de droguri in sportul profesionist.
  • Obezitatea si efectele sale negative asupra sanatatii.
  • Cauzele si tratamentul bolilor infectioase.
  • Rolurile de gen si schimbarea lor in lumea moderna.
  • Violenta armata.
  • Tendintele in arta stradala.
  • Imigratia ilegala.

E greu sa scrii un review bun pentru ca trebuie sa gasesti un articol dintr-o sursa de incredere si sa-l citesti. Trebuie astfel sa evaluezi informatiile si sa te gandesti la orice eventuale limitari suplimentare. Astfel, va trebui sa ai abilitati exceptionale de scriere si de analiza.

Intrebari Frecvente

Care este scopul unui review de articol?

Scopul principal al scrierii unui review este acela de a crea o sinteza informativa a celor mai bune resurse disponibile in literatura de specialitate, pentru o problema importanta de cercetare sau un domeniu actual de studiu.

Cat de lung trebuie sa fie un review de articol?

Review-urile articolelor variaza in lungime. Review-urile narative variaza intre 8.000 si 40.000 de cuvinte. Review-urile sistematice, in schimb, sunt de obicei mai scurte – sub 10.000 de cuvinte.

Sursa: https://www.myperfectwords.com/blog/general/article-review

By andrei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.